FAQ

De Kinderwerkplaats biedt projecten voor alle groepen van de basisschool.

De Kinderwerkplaats biedt gedurende het hele schooljaar diverse educatieve klusopdrachten voor alle groepen van de basisschool. Deze projecten zijn gelinkt aan bepaalde actualiteiten en vieringen. Sommige projecten doen kinderen individueel, sommige met een groepje. Er is zelfs een project die je met de hele school kunt doen. Zo vind je voor elk moment een geschikt project. Kinderwerkplaats is een initiatief van projectbouwmarkt HORNBACH en stimuleert kinderen om al op jonge leeftijd zelf aan de slag te gaan.

Meedoen aan de Kinderwerkplaats is gratis. De materialen voor alle projecten dien je echter zelf aan te schaffen.

De projecten van de Kinderwerkplaats sluiten aan op de volgende SLO-kerndoelen, vallend onder Kunstzinnige oriƫntatie:

Kerndoel 54: De leerlingen leren beelden, muziek, taal, spel en beweging te gebruiken, om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren. Met name BEELDASPECTEN zoals Ruimte: ruimtelijk bouwen, omsloten ruimtes, ruimte inrichten, constructies, de plaats van objecten in het grondvlak, grootteverschil van figuren en objecten; Vorm: vormsoorten en -kenmerken, lijn als contour, lichaamsvormen van dieren; Compositie; opbouw, ordening, evenwicht en betekenis. MATERIAAL/TECHNIEK: met name ruimtelijk construeren en werken met plastisch materiaal.

Kerndoel 55: De leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren.

En onder Oriƫntatie op jezelf en de wereld, Natuur en techniek:

Kerndoel 44: De leerlingen leren bij producten uit hun eigen omgeving relaties te leggen tussen de werking, de vorm en het materiaalgebruik. Met name MATERIALEN/GEREEDSCHAPPEN en TECHNISCHE INZICHTEN: constructieprincipes, verbindingen, bewegings- en overbrengingsprincipes.

Kerndoel 45: De leerlingen leren oplossingen voor technische problemen te ontwerpen, deze uit te voeren en te evalueren. Met name CONSTRUCTIEMATERIALEN, CONSTRUCTIEPRINCIPES, VERBRUIKSMATERIALEN, VERBINDINGEN en BEWEGINGS- EN OVERBRENGINGSPRINCIPES.

Per project is verder nog aangegeven op welk lesthema je aansluiting kunt vinden.

De materialen die je nodig hebt zijn basismaterialen die bij HORNBACH of andere bouwmarkten of doe-het-zelfzaken te koop zijn. Per project vind je een overzicht van materialen die nodig zijn.

Ja, dan kan zeker! De projecten zijn zodanig stapsgewijs beschreven dat ze voor iedereen goed te doen zijn. Maak zelf een inschatting of het leuk is om een ouder of andere volwassene erbij te betrekken. Zeker voor de jongere groepen kan dat handig zijn.

Kinderen kun je uiteraard niet met een zaag aan de slag laten gaan. Zodra er zaagwerk nodig is, moet je hiervoor een volwassene inschakelen. Dit staat bij elke project aangegeven zodra er sprake van is. Ook met bouw- of timmerprojecten kunnen er ongelukjes gebeuren. Leer de kinderen daarom voorzichtig om te gaan met scherpe materialen, met spijkertjes, met de hamer. Klussen moet je leren, maar de leerlingen moeten er uiteraard wel aan toe zijn. Jijzelf kunt dat het beste inschatten. Als je er onzeker over bent, schakel dan extra hulp in.

Van klussen kun je vies worden. Werken met materialen zoals gips en lijm kan nog wel eens een vlek geven. Lees daarom van tevoren de lessuggesties en het stappenplan per project door en vraag de leerlingen eventueel om kleren aan te trekken die vies mogen worden of om een oud overhemd of een schort mee te nemen.

Kinderwerkplaats op deze website is eveneens een initiatief van HORNBACH, maar biedt andere projecten. Bij deze Kinderwerkplaats gaat het om een educatief initiatief gericht op de basisscholen. Kinderwerkplaats die fysiek bij HORNBACH plaatsvindt (echter niet in periode van corona) richt zich op kinderen tussen 4 en 10 jaar. Je kunt hiervoor bij alle HORNBACH-vestigingen terecht. Lees er meer over op de site van HORNBACH onder Kinderwerkplaats.

Als je nog meer coole projecten wilt doen en informatie zoekt over Kinderwerkplaats van
HORNBACH, kijk dan op hornbach.nl/kinderwerkplaats.

Toe aan een grotere uitdaging? Dan ben je bij hornbach.nl/thuisblijven en hornbach.nl/projecten op
het juiste adres!

Met praktische vragen of suggesties kun je terecht bij de klantenservice van Uitgeverij Zwijsen via e-
mail klantenservice@zwijsen.nl.