Coole knikkerbaan

Tover de hele school om in een knikkerbaan!

Groep

Dit project is geschikt voor groep 

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

Thema

Basismateriaal

Alles waar een knikker over/door kan rollen.

Groepsopdracht of individueel

Groepsopdracht

Project blijft op school/gaat mee naar huis

Project blijft op school

Kerndoel

54: Materiaal/techniek

Sluit aan bij een les over

Glas (recyclen), Marble league

Weetje

Op YouTube zijn er duizenden filmpjes te vinden over knikkerraces. Er zijn zelfs Olympische Spelen met knikkers.  Even allemaal kijken. Als dat geen inspiratie geeft voor jullie eigen knikkerbaan!

Jelle Bakker wordt wel de knikkerbanenkoning genoemd. Hij is er trots op, kijk maar. Zelfs het Jeugdjournaal heeft hem ontdekt. Verbaast het júllie?

En wat anders: hebben jullie naar Marble Mania gekeken op SBS6?

Kort kringgesprek vooraf

Je gooit een knikker in groep 8 op de baan en daar gaat’ie … boven de hoofden van de leerlingen, kriskras door de klas, via het raam, over het schoolplein naar groep 5 en via groep 7 belandt de knikker bij groep 1. Iedereen werkt eraan mee en bouwt aan de baan in de klas, in de gang, op het schoolplein. De hele school één grote knikkerbaan!

Maak van tevoren een plan hoe de baan gaat lopen en overleg met de andere groepen. Het zal je niet verbazen: de baan moet van hoog naar laag gaan. Dus denk goed na bij het opstellen van je routeplan.

Tip: start de baan in de bovenbouw. Groep 7 en 8 kan hoog in de klas bouwen. Bepaal met elkaar de beginhoogte en bedenk waar in de klas de baan eindigt. Deze hoogte bepaalt weer de beginhoogte voor de volgende klas.

Knikkers kunnen overal door of over rollen: door PVC-buizen, door opengesneden plastic flessen, over houten gootjes. Denk ook aan grappige effecten, zoals een belletje waar de knikker tegenaan tikt. Of gebruik voorwerpen die je tegenkomt. Een trechter: perfect! Een opengeslagen boek? Hmm… eens proberen…

Ook grappig: een deel zonder knikkerbaan maken en in plaats daarvan dominostenen neerzetten. De knikker duwt een steentje om dat voor een kettingeffect zorgt. De laatste dominosteen geeft een nieuwe knikker weer het startsein.

Van Lego, blokken en K’nex kun je mooie stellages bouwen. Of bouw je parcours deels aan het plafond. Als je baan buiten doorloopt, is de zandbak natuurlijk dé oplossing. Wel even bedenken hoe de knikker weer naar boven gaat…

Trots op het resultaat? Maak een foto of filmpje en zet het online met #kinderwerkplaats. Zo geef je leuke tips aan andere scholen in Nederland. En misschien doen jullie zelf coole knikkerideeën op?

Voorbereiding leerkracht

Verzamel alle materialen en leg deze klaar. Maak je een baan met de hele school, stem dan af met alle groepen die meedoen.

Via de knop Materiaallijst vind je een overzicht van materialen die je nodig hebt.
Via de knop Stappenplan vind je uitleg en afbeeldingen voor het digibord, waarmee de leerlingen stap voor stap aan de slag gaan.