Houston, we have a problem

Wie bouwt de coolste raket en komt na de lancering bijna bij Mars?

Groep

Dit project is geschikt voor groep 

7, 8

Thema

Basismateriaal

PVC-buizen, PVC-bochten, tape

Groepsopdracht of individueel

Groepsopdracht

Project blijft op school/gaat mee naar huis

Project blijft op school

Kerndoel

54: Materiaal/techniek

Sluit aan bij een les over

Ruimte, ruimtevaart, eerste man op de maan, lancering raket

Weetje

Het eerste levende wezen in de ruimte was niet een mens maar… hondje Laika. Dit gebeurde in 1957. Helaas liep het met Laika niet goed af. Maar gelukkig is er in de ruimtevaart sindsdien veel veranderd!

Kort kringgesprek vooraf

Ten, nine, eight, seven, six, five, four, three, two, one … ready for take-off. Het startschot van de raketlancering! Met een snelheid van 40.000 kilometer per uur beweegt de raket vervolgens door de ruimte. Los van de aarde. Geen zwaartekracht. Op naar de maan, Mercurius, Mars of Jupiter!

De astronauten zijn echte helden, maar wat denk je van de mensen die jaren bezig zijn om een raket te bouwen!? Het is een technisch hoogstandje. En alles moet perfect zijn. Als er ook maar één schroefje los zit, kan dat rampzalige gevolgen hebben. Dat betekent: als team goed samenwerken, alle bouwinstructies heel nauwkeurig volgen en steeds alles checken, checken en dubbel checken.

Dat gaan jullie ook doen. Help elkaar, check elkaars werk, neem de tijd, overleg, luister naar je team, stel je plan bij, check nog een keer. Want je wilt toch niet dat jullie raket straks aan de grond blijft staan?

Dan ook nog dit: elke raket heeft een vluchtplan. In dit plan staat de naam van de raket, op welke dag hij de lucht in gaat en natuurlijk waar hij heen gaat.

Zijn de raketten en de lanceringsgestellen klaar? Dan gaan we aftellen. Ready for lift-off! Of klinken straks de historische woorden: Houston, we have a problem…? Oeps, dan snel terug naar de werkplaats voor een revisie!

Voorbereiding leerkracht

Leg de materialen, in de juisten formaten, klaar.

Verdeel de klas in 4 groepen.

Print per groep een werktekening uit.

Via de knop Materiaallijst vind je een overzicht van materialen die je nodig hebt.
Via de knop Stappenplan vind je uitleg en afbeeldingen voor het digibord, waarmee de leerlingen stap voor stap aan de slag gaan.