Project X

Volg de werktekeningen stap voor stap. Wat wordt het?

Groep

Dit project is geschikt voor groep 

7, 8

Thema

Basismateriaal

Hout

Groepsopdracht of individueel

In groepjes of individueel

Project blijft op school/gaat mee naar huis

Project gaat mee naar huis

Kerndoel

54: Materiaal/techniek

Sluit aan bij een les over

Stappenplan volgen, meubels in elkaar zetten

Weetje

Mannen lezen een gebruiksaanwijzing vaak niet en vrouwen wel. Dat blijkt uit onderzoek. Zonder werktekening zijn mannen iets sneller met het in elkaar zetten, maar het scheelt maar heel weinig met de vrouwen die de werktekening erbij nemen. 

Kort kringgesprek vooraf

Hoe zetten jullie een bouwpakket in elkaar? Lezen jullie eerst alle instructies of gaan jullie meteen aan de slag? Gebruiken jullie alle onderdelen van een pakket? Of blijken er uiteindelijk wat materialen over te blijven…?

Stel je voor dat je een opbergkist wilt bouwen. Hoe ziet dan de bouwinstructie eruit?

De juf of meester laat een voorbeeld zien van een werktekening en materiaallijst op het digibord.

Hoe pakken jullie de klus aan? Tip: maak in groepjes een stappenplan. Leg de stappenplannen naast elkaar. Wat zijn de overeenkomsten? Wat de verschillen?

Nu aan de slag, ieder voor zich! Alle materialen staan klaar; pak maar wat je nodig hebt. Maar… wat gaat het worden? Iemand een idee?

Tot het einde blijft het gissen waar iedereen aan klust. Spannend!

Voorbereiding leerkracht

Zet alle materialen klaar.

Print de werktekeningen per stap uit. Deel steeds een nieuwe werktekening uit als de leerlingen aan die stap toe zijn. De leerlingen werken allemaal aan dezelfde klus – ze doen hun opdracht individueel – maar het is niet nodig om voor iedere leerling elke werktekening/stap te printen. Eén werktekening per 5-7 leerlingen volstaat; leerlingen bekijken een werktekening dan met hun groepje en kunnen met elkaar overleggen. De uitvoering doet elke leerling dan weer zelf.

Je kunt ook het printen achterwege laten en de stappen op het digibord laten zien. Zodra de leerlingen een stap hebben afgerond, laat je hun (per groepje) de volgende werktekening zien. Ze moeten dan wel in hetzelfde tempo werken. Als laatste, stap 10, toon je de foto van het eindresultaat. Wat ze gaan maken weten de leerlingen van tevoren niet!

Via de knop Materiaallijst vind je een overzicht van materialen die je nodig hebt.
Via de knop Stappenplan vind je uitleg en afbeeldingen voor het digibord, waarmee de leerlingen stap voor stap aan de slag gaan.