Timmer erop los

Met een plankje, spijkers en touw maak je een cool kunstwerk!

Groep

Dit project is geschikt voor groep 

4, 5, 6, 7, 8

Thema

Basismateriaal

Hout, spijkers, touw/draad/wol

Groepsopdracht of individueel

Individueel

Project blijft op school/gaat mee naar huis

Project gaat mee naar huis

Kerndoel

54: Materiaal/techniek > ruimtelijk construeren > houtbewerking (spijkeren, zagen en schuren)

Sluit aan bij een les over

Nederland, tekenen op schaal

Weetje

Heel vaak wordt vaak over spijkers gesproken, terwijl draadnagels worden bedoeld. Daarom gebruiken we ook hier het woord ‘spijkers’ voor onze klusopdracht. Eigenlijk is een spijker een vierkant, taps toelopend stukje smeedwerk. Een draadnagel is een uit staaldraad vervaardigd object, aan één zijde gepunt en aan de andere zijde meestal voorzien van een kop, om twee of meer voorwerpen met elkaar te verbinden.

Kort kringgesprek vooraf

Enig idee hoe lang en hoe breed Nederland is? Ons land is ongeveer 300 kilometer lang en 200 kilometer breed. Er zijn twaalf provincies. Even denken… kennen jullie ze nog alle twaalf?

Hoe kun je Nederland namaken met hout, spijkers en draad? En zonder zaag? Op een houten plank. De grenzen van Nederland en van de provincies geef je aan met spijkers. Met draad verbind je de spijkers. Voilà!

Schaal
Het is het mooist als je Nederland op schaal namaakt. Een schaal 1:100 bijvoorbeeld betekent dat 1 cm in werkelijkheid 100 cm is.

Tekening overzetten op hout: zo doe je dat
Denk daar maar eens over na: je hebt een houten plankje en je hebt een afbeelding van Nederland. Hoe krijgt je de afbeelding netjes op je plankje? Tip: een tekening waar je licht op laat vallen – van een lamp of van buiten via het raam – schijnt meestal door. Maak daar straks, als jullie aan de slag gaan, gebruik van!

Voorbereiding leerkracht

Print per leerling de kaart van Nederland uit.
Leg de materialen die de leerlingen nodig hebben klaar.

Via de knop Materiaallijst vind je een overzicht van materialen die je nodig hebt.
Via de knop Stappenplan vind je uitleg en afbeeldingen voor het digibord, waarmee de leerlingen stap voor stap aan de slag gaan.